fbpx

Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

LATEST NEWS
CONTACTS

Her işitme kaybı kendine özgüdür. Bu yüzden işitme cihazı uygulamaları da kişiye özel olarak yapılması gerekmektedir. Bu uygulamalar ise REM Testi sayesinde yapılabilmektedir. REM Testi yapılmadan uygulanan işitme cihazı, hiçbir zaman olması gereken performansta çalışamamaktadır.

REM Testi

REM Testi Nedir

REM Testi; En basit ve kısa tanımıyla işitme cihazının kişiye özel olarak uyarlanmasını sağlayan testtir. En iyi işitme cihazı ise, REM testi ile size özel olarak uyarlanan ve doğru seçilen işitme cihazıdır. En iyi işitme cihazında dikkat edilmesi gerekenler için tıklayınız.

REM testi ile kişiye özel uyarlama

Neden REM Testi Uygulanmalıdır

  • Kulağın tüm akustik farklılıklarını değerlendirebilen tek test metodu olduğundan dolayı:
Kulak kepçesindeki kıvrımlar dahil, kulak kanalınızın uzunluğu, genişliği, nemlilik seviyesi, kıvrım açı keskinliği gibi birçok faktör kişiden kişiye değişkenlik göstermektedir. REM Testi, bu farklılıkları değerlendirebilen tek test metodudur.

  • Kullanılan cihazın farklı şiddet seviyelerinde ne kadar kazanç sağladığını görebilmek için:
Dijital işitme cihazları sesi sadece işitme kaybınıza göre arttırma görevi üstlenmez, en büyük avantajlarından biri, gelen ses seviyesini tespit ederek, farklı şiddet seviyelerinde farklı kazanç miktarı uygulamasıdır. Bu da doğal koklear kompresyonu taklit etmesiyle ortaya çıkmaktadır.
Kısaca özetlemek gerekirse; işitme cihazları düşük şiddetli sesleri işitilebilir alan taşımak için yüksek kazanç ile arttırırken, gürültülü diyebileceğimiz yüksek şiddetli sesleri ise kulağa zarar vermemek ve sizi rahatsız etmemek adına daha düşük kazançla arttırmaktadır. Özellikle sensörinöral tip işitme kayıplarında bu kompresyon sistemi işitme kayıplı bireyin doğal koklear kompresyon yeteneği bozulduğu için ihtiyaç duyduğu bir faktördür.

  • Rahatsız olunan ses seviyesinin üzerine çıkılmadığından emin olmak:

REM Testi esnasında 90 dB uyaran gönderilerek, rahatsız olma eşiğinizin üzerine çıkılmadığından emin olunabilmektedir. Bu sayede gürültülü ortamlarda cihazın sizi rahatsız etmemesi sağlanır.

  • Kalıp seçiminin, ventilasyonun, hortumun, kalıp malzemesinin, filtrenin, boynuzun kısaca akustik modifikasyonların kazanca etkisini görebilmek için:
İşitme cihazı uyarlamasının belki de en önemli bileşeni, akustik modifikasyonlardır. Çoğu problemin çözümü de, bu problemlerin kaynağı da genellikle akustik modifikasyonda yapılan hatalardır.
REM Testi sayesinde yukarıda bahsedilen tüm değişkenlerin sese etkisini tek tek ölçebilir, size özel uyarlanan işitme cihazının gerçekten size uygun uyarlanıp uyarlanmadığını görebiliriz. Bu sayede işitme cihazıyla alakalı memnuniyetsizliğe sebep olan çoğu faktörü düzeltebiliriz.

REM Testinde Neler Ölçülmektedir

REM Testinde birçok test olmasına rağmen, genel olarak yapılması gereken ana üç test vardır. Bunlar;

  • Unaided Response ( Doğal Kulak Kanalı Rezonansı Ölçümü )
  • Occluded Response ( Tıkanıklık Etkisinin Ölçümü )
  • Aided Response ( Cihazlı Kulak Ölçümü )

Unaided Response ( Doğal Kulak Kanalı Rezonansı Ölçümü )

Bireyin yaşına, cinsiyetine, kafa çapına, kulak kepçesine, kulak kanalına, kulak kanalı genişliğine, kulak kanalı uzunluğuna, nemlilik seviyesine, kulak kanalındaki kıvrımın ne kadar sert açıyla kıvrıldığına bile bağlı olarak dışarıdan gelen sesin kulak zarına ulaştığındaki yapısı değişkenlik göstermektedir. Özellikle ameliyatlı kulak kanallarında bu rezonans normal sınırlardan çok farklı değerlerde çıkacağından dolayı, REM Testi olmadan yapılacak bir cihazlandırma, memnuniyet ihtimali çok düşük bir uyarlama olacaktır. Özetle bu rezonans, her bireyde farklılık göstermektedir. Kişiye özel şekilde cihaz uyarlaması yapılabilmesi için bu testin yapılması şarttır.

REM unaided response

Occluded Response ( Tıkanıklık Etkisinin Ölçümü )

İşitme cihazınızı ister kalıpla kullanın, ister dome ile, kulak kanalınızı kapatan her türlü uygulama, gelen sesin kulak zarına ulaşımını tamamen değiştirmektedir. Uygulamada kullanılan dome’un çeşidi, kulak kalıbının kanal uzunluğu, hortum çeşidi, ventilasyon ( havalandırma kanalı ) genişliği ve uzunluğu gibi birçok faktör sesin yapısını doğrudan etkilemektedir. Kalıpta uygulanan bu bileşenlerin doğru olup olmadığını ve her bir değişkenin sesin iletimindeki etkisini belirleyebilmemiz açısından çok önemli bir testtir.

Yalnızca analiz yapmak için değil, işitme cihazında hem frekans hem de şiddet bazında neye ihtiyacınızın olduğu bu testler sayesinde belirlenmektedir. Kalıbınızın sese etkisi ölçülerek bize yeni hedef kazançlar verilmektedir. Bu hedef kazançlar tamamen kulak kanalınıza ve kullandığınız kalıba özel olarak verilmektedir. ‘’Kişiye özel uyarlama’’ diye adlandırılmasının sebebi de budur.

REM Occluded Response

Aided Response ( Cihazlı Kulak Ölçümü )

Tüm bu testler yapıldıktan sonra, işitme testindeki değerleriniz, cihazda kullanılan algoritmalar, akustik modifikasyon bilgileriniz gibi bilgiler de programda belirtilmektedir. Bu bilgiler toplandıktan sonra noktasal bazda yeni hedef kazançlar verilmektedir.

Bu hedef kazançlar size özel olarak verilmektedir. Bizim görevimiz ise, işitme cihazını bu hedef kazançlara göre uyarlayıp, cihazdan alacağınız maksimum verimi size sunmaktır. Görselde görebileceğiniz gibi, bu testte sinyal tipi, sinyalin kaç saniye süre ile gönderileceği ve sinyalin şiddeti belirlenir. İşitme cihazının kırılım noktalarına göre genellikle 50-65-80 dB’lik uyaranlar gönderilir ve tüm bu şiddetlerde uygulanan işitme cihazının kişiye özel hedefleri tutturup tutturmadığı gözlemlenir.

Bunun haricinde ise 90 dB uyaran gönderilerek işitme cihazının, rahatsız olma eşiğinizi aşıp aşmadığı kontrol edilebilmektedir.

REM ile işitme cihazı uyarlaması