İşitme Cihazları Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
SGK İŞİTME CİHAZLARI İÇİN NE KADAR ÖDEME DESTEĞİ SAĞLIYOR?
SGK’nın sağladığı ödeme desteği bireyin yaş aralığına ve çalışma durumuna göre değişmektedir. Aşağıdaki görselde “cihaz başına” verilen destekleri görebilirsiniz.
İŞİTME CİHAZLARINDAKİ FİYAT FARKI NEYE GÖRE DEĞİŞKENLİK GÖSTERİYOR?
İşitme cihazlarının fiyatları birçok etkene bağlı olmak üzere değişkenlik göstermektedir. İşitme cihazının segmentine karar verirken öncelikle sormamız gereken sorular aşağıdaki gibidir;
- İşitme kaybınızın dinamik aralığı (en düşük ve en yüksek kayıp şiddeti) nedir?
- İşitme kayıp tipi nedir? (İletim / Mikst / Sensörinöral) .
- Sakin ve Gürültülü ortamda konuşmayı algılama yeteneğiniz ne durumda?
- Günlük yaşamınızda ne kadar farklı dinleme ortamlarında bulunuyorsunuz?
- Tinnitusunuz (Çınlama) var mı?
- Bluetooth ile ses aktarımı gibi teknolojilere ne kadar ihtiyaç duyuyorsunuz?
Bu sorular ve çok daha fazlası gerekli klinik incelemeler yapılarak cevaplanmalı, bu soruların cevaplarına göre gerekli işitme cihazı modelleri belirlenmelidir. Üstünde karar verilen işitme cihazı modeli REM Testi ve Serbest Alan Testi ile birlikte bireye özel olarak uyarlanmalı, işitme cihazının bireye gerçekten faydalı olup olmadığı anlaşılmalıdır.
İŞİTME CİHAZLARINDA KAÇ YIL GARANTİ VERİLİYOR?
İşitme cihazlarında resmi üretici garantisi 2 yıl olarak verilir.
DUYUYORUM AMA ANLAMIYORUM?
Duyduğunu anlamama / anlamlandıramama problemi, yüksek frekans yoğunluklu sensörinöral işitme kaybına sahip tüm bireylerde rastlanılan bir problemdir. Önemli olan bu problemin kaynağını bilmek ve önlem almaktır.
Duyulanı anlamama probleminin birçok sebebi vardır, fakat bu sebeplerin tümü tek bir noktada birleşir; “İşitme Kaybı”. Problemin kaynağını incelediğimizde “Duyuyorum” ifadesi alçak frekanslarda işitme kaybınızın çok ilerlememiş olduğunu bize gösterirken, “Anlamıyorum” ifadesi ise orta – yüksek frekanslarda işitme kaybınızın konuşma seslerinin işitilemeyeceği duruma kadar ilerlediğini gösteriyor. Bu da duyulan kelimelerde bazı seslerin duyulup, bazıların duyulamadığı anlamına geliyor. İşte bu yüzden kelimeyi ana hatlarıyla duyuyorsunuz, fakat “s, “ş”, “f”, “p”, “t” gibi harfleri duyamadığınız için kelimenin tamamı duyulamıyor ve karıştırılabiliyor.
İşitme Cihazı kullanmanız şart mı? Evet, böyle bir problem varsa işitme cihazı kullanmanız şarttır. Hem mevcut durumu iyileştirmek, hem de bu durumun çok daha fazla ilerlemesine engel olmak için işitme cihazı kullanmanız gerekiyor. Unutmayın; İşitme Cihazı kullanmadığınız her saniye, beyninizde kayıtlı olan bir harf silinmeye başlıyor ve maalesef bunun geri dönüşü yok. İşitme kaybınız varsa, işitme cihazı edinmeyi ertelemeyin!
İŞİTME CİHAZI KULLANIRSAM KALABALIK ORTAMLARDA KONUŞULANLARI ANLAYABİLİR MİYİM?
Birden fazla sesin olduğu her ortam, işitme kayıplı bireylerin duyulanı algılamasını zorlaştıracaktır. Özellikle her iki kulakta da işitme kaybı var ise, tek taraflı işitme cihazı kullanımında büyük problem yaşanacaktır. Bunun sebebi; işitsel kortekse tek taraftan yeterli sinyal gitmesidir, bu yüzden gürültülü ortamlarda her iki tarafta da işitme kaybı olmasına rağmen tek tarafta işitme cihazı kullanılıyorsa bu bireyin konuşmaları ayırt edebilmesi imkansıza yakındır.
Çözüm basit; öncelikle her iki kulak da cihazlandırılmalıdır. Bundan sonrası ise kullanılan işitme cihazlarının kalite segmentine göre değişkenlik göstermektedir. Aldığınız cihazın kalitesine göre gürültü ile konuşma sesleri ayrı şekilde işlemlenebilir, buna istinaden konuşmaları gürültüden ayırt edip daha rahat şekilde algılayabilirsiniz.
ÇOCUĞUMDA İŞİTME KAYBI OLDUĞUNDAN ŞÜPHELENİYORUM, NASIL ANLAYABİLİRİM?
⦁ Gürültülü veya kalabalık ortamlarda iletişim kurmakta zorlanması.
⦁ TV, Tablet, Bilgisayar vb. ses kaynaklarından gelen sesi duymak için arttırması.
⦁ Yaşıtlarına göre daha konuşmaya geç başlaması, konuşma bozukluğu yaşaması veya hiç konuşmaması
⦁ Arkadan ses gönderildiğinde tepki vermemesi
⦁ Ani seslere tepki göstermemesi (Kapı zili, telefon sesi vb)
⦁ Konuşmada tonlama bozuklukları, ritm bozukluğu, pelteklik gibi durumlar
⦁ Okuldaki başarısının yaşıtlarına göre daha düşük olması
⦁ Sosyalleşememe durumu
⦁ Seslerin yönünü tayin edememe gibi durumlarla karşı karşıya geliyorsanız, hemen çocuğunuza işitme testi yaptırmanızı öneririz.
ÇOCUĞUM KONUŞMUYOR / KONUŞMA BOZUKLUĞU VAR. İŞİTME CİHAZI KULLANIRSAK DÜZELİR Mİ?
Bu soruda en çok önem teşkil eden faktör “zaman”. İşitme cihazı kullanmaya kaç yaşında başlayacak, işitme kaybı doğuştan mı gibi soruları yanıtlamamız gerekiyor. İşitme kaybı doğuştan ise, cihazlandırılmayan her gün çocuğunuzun konuşma gelişimi olumsuz etkilenecektir. Hatta cihazlandırılmaya geç kalınırsa çocuğunuzun konuşamama ihtimali bile var (işitme kaybı derecesine göre).
Dil – Konuşma gelişimi için kritik dönem 0 – 3 yaş aralığıdır. Bu kritik dönemde cihazlandırılamayan çocukların konuşma gelişiminin tamamen sağlanamadığı, sağlansa bile konuşma bozukluklarının ortaya çıktığına sıklıkla şahit olmaktayız.
Doğru zamanda cihazlandırma dil konuşma gelişimini desteklemekle birlikte, doğuştan işitme kaybı olan çocuklarımızda işitme cihazına ek olarak kesinlikle işitme ve dil – konuşma rehabilitasyonu önermekteyiz.
ÇOCUĞUM KOKLEAR İMPLANT AMELİYATI OLACAK. İŞİTME CİHAZI SATIN ALMAK ZORUNDA MIYIM?
TEK KULAĞIMA İŞİTME CİHAZI KULLANMAMIN NE ZARARI VAR? İKİ KULAĞIMDA DA CİHAZ KULLANMAK ZORUNDA MIYIM?
Bu soruyu yanıtlayabilmek için öncelikle işitmenin nasıl gerçekleştiğini anlatmamız gerekiyor. İlk olarak işitmenin kulakta değil, beyinde gerçekleştiğini bilmelisiniz. Aynı zamanda doğal işitme sistemimiz, her iki taraftan da sinyal iletimine bağlı olarak çalışmaktadır. Gelen sesin yönünü tayin etmek için, sesin kaynağını belirlemek ve arka plan gürültülerini filtreleyip istenilen sese odaklanmak için çift taraflı ses sinyali iletimi zorunludur.
Tek taraflı işitme cihazı uygulamasında, kullandığınız işitme cihazı en üst segment dahi olsa, çift taraflı kullanacağınız orta segment işitme cihazından alacağınız faydanın yanına bile yaklaşamayacaktır. İşitme cihazlarının gürültü baskılama teknolojileri hem çift mikrofona, hem de çift cihaz kullanımına dayanmaktadır. Bu yüzden hangi cihazı alırsanız alın, tek taraflı kullanımda konforlu duyum açısından yüksek performans gösteremeyecektir.
İŞİTME CİHAZI KULLANDIĞIMDA TELEFONLA GÖRÜŞMEK DAHA MI KOLAY OLUYOR?
Yeni nesil Bluetoothlu İşitme Cihazları sayesinde telefon görüşmeleriniz artık problem olmaktan çıkacak, size zevk verecektir. Arkadaşlarınızla, ailenizle iletişimi kopartmadan, zevk alarak telefon görüşmelerinizi gerçekleştirebilir, dilediğiniz takdirde Müzik/Video Ses aktarımı sayesinde sosyal medyayı dahi çok daha keyifle kullanabilirsiniz.
BİR KULAĞIM HİÇ DUYMUYOR AMA DİĞER KULAĞIM İYİ DUYUYOR. CİHAZ KULLANMALI MIYIM?
Tek taraflı işitme kayıplarına özel olarak üretilen Cros Uygulama Çözümlerini deneyebilirsiniz.
Bu uygulama metodunuz kısaca özetleyecek olursak; her iki kulağa da RIC işitme cihazı uygulanır. İşitme cihazından fayda göremeyecek olan tarafa uygulanan işitme cihazı yalnızca mikrofon görevi görüp sesleri toplar. Toplanan ses sinyalleri kablosuz bağlantı ile karşı kulağa uygulanan işitme cihazına aktarılır. Bu sayede hiç duymayan tarafınızdan gelen sesleri de iyi işiten kulağınızdan duyabilir, gürültülü ortamlarda konuşmaları çok daha rahat ayırt edebilirsiniz.
İŞİTME CİHAZIYLA METAL DEDEKTÖRÜNDEN GEÇERSEM CİHAZIM BOZULUR MU?
Bu tarz yerlerde bulunan dedektörlerin manyetik alanı çok yüksek etki etmediğinden dolayı işitme cihazları üzerinde herhangi bir etkisi bulunmamaktadır.
İŞİTME CİHAZI İLE MRI VE TOMOGRAFİYE GİRERSEM NE OLUR?
ÇEVREMDEKİ İNSANLAR İŞİTME CİHAZINA ALIŞAMADIĞINI SÖYLÜYOR, BEN DE ALIŞAMAMAKTAN KORKUYORUM, NE YAPMALIYIM?
İşitme cihazına alışma süreci ikiye ayrılır. Bunlar; Fiziksel Alışma Süreci: İşitme cihazları da nihayetinde protez uygulamaları gibi vücudumuza ait olmayan, başta yabancılık çekebildiğimiz cihazlardır. Bu yüzden başta fiziksel bir alışma süreci vardır. Bu alışma süreci ise kişiden kişiye değişmekle birlikte, 1 hafta ile 4 hafta arası değişkenlik göstermektedir.
Zihinsel Alışma Süreci: İşitme cihazını yeni kullanmaya başlayan bir bireyin zihinsel alışma süreci, kişinin yaşı, işitme kaybının süresi ve şiddetine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. İşitme kaybı ileri derece ve 10 yıldan fazladır maruziyet var ise zihinsel adaptasyonun süresi de uzamaktadır. Fakat işitme kaybı hafif-orta derece ve maruziyet süresi 1 yıldan az ise, zihinsel adaptasyon süreci de çok kısa sürede gerçekleşmektedir.
Zihinsel Alışma Süreci Nedir?
İşitme kaybının süresine ve şiddetine bağlı olmak üzere, işitsel korteksimizdeki nöronlarımızda körelme meydana gelmektedir. İşitme kaybının frekansına karşılık gelen nöronlarımız normal bireylere göre çok daha az çalışmakta veya hiç çalışmamaktadır ( işitme kaybının derecesine bağlı olarak ) . İşitme cihazıyla, bireyin tam olarak ihtiyacı olan ses seviyesi verilse dahi, bu ses başta bireye fazla gelebilir ki bu da gayet normaldir. İşitsel korteksimizde unutulan sinyallerin tekrar benimsenmesi belirsiz bir sürece tabidir. Buna zihinsel adaptasyon süreci diyoruz. Bu süreç ise fiziksel adaptasyona göre çok daha uzun sürmektedir. İşitme kaybının derecesi ve maruziyet süresine bağlı olarak değişmekle birlikte, zihinsel adaptasyon süreci çift işitme cihazı kullanımında 6 ay ile 2 yıl arası, tek işitme cihazı kullanımında ise ortalama 1,5 yıl ile 3 yıl arası sürebilmektedir.
İŞİTME KAYBIM VAR, CİHAZ KULLANMAZSAM NE OLUR?
İşitme kaybınız sensörinöral tip ise, kaybınız ilerleyecek ve daha da kötüsü konuşmayı algılama skorlarınız düşecektir. Burada asıl problem işitme kaybının ilerlemesi değil, çünkü 120 dB işitme kaybına kadar uygun işitme cihazları mevcuttur. Asıl sorun işitme kaybına ek olarak konuşma algılama skorlarınızın da düşmesidir. İşitme cihazını daha sonra da alabilirsiniz ve duymanızda da problem olmaz. Fakat duyup anlamama probleminiz maalesef olacaktır. Bu yüzden işitme kaybında da erken tanı çok ama çok önemlidir. Konuşmayı algılama skorlarınız düşmeden cihaz kullanmaya başlamanız, yaşamınızın geri kalanını direkt olarak etkilemektedir.
İŞİTME CİHAZLARI SUYA NE KADAR DAYANIKLI? ABDEST ALINCA BOZULUR MU?
Duyu Klinik İşitme Cihazları olarak uygulamasını yaptığımız işitme cihazlarının tümü IP68 sertifikasına sahip olup toza ve suya dayanıklıdır. Fakat bu sertifikaya sahip olması, suyu hiç geçirmeyeceği anlamına gelmemektedir. İşitme cihazları “su geçirmez” değildir, “suya karşı dayanıklıdır”. Her ne kadar suya karşı dayanıklı olsa da, cihazlarınızı her türlü sıvı ve kimyasal temasından korumanız gereklidir. Duş alırken, abdest alırken, denize/havuza girerken işitme cihazlarınızı kesinlikle kullanmayın. Kulağınız sıvıyla temas ettikten sonra da kulağınızı kurulamadan lütfen cihazlarınızı takmayınız.
BİR YAKINIM KENDİ İŞİTME CİHAZINI BANA VERDİ, KULLANABİLİR MİYİM?
İşitme cihazlarının seçimi ve bu cihazların uyarlanması kesinlikle kişiye özel olarak yapılmalıdır. İşitme kaybı konfigürasyonunuzun bir başkasıyla aynı olma ihtimali çok düşüktür, kulak yapınızın aynı olma ihtimali daha da düşüktür. Bu yüzden bir başkasının işitme cihazını olduğu şekilde alıp kullanmanız imkansızdır. Ancak ve ancak o işitme cihazı size uygun ise, gerekli akustik modifikasyonlar yapılıp size özel olarak uyarlanabilir. Bunun için de kliniğimizi ziyaret edebilir, cihazın size uygun olup olmadığını danışabilirsiniz.
KULAK ÇINLAMASININ ÇÖZÜMÜ VAR MI?
Çınlama / Tinnitus sanılandan çok daha fazla bireyde ortaya çıkan bir semptomdur. İlk öncelikle bilmemiz gereken şey; Tinnitus bir semptomdur, bir hastalık değildir. Tinnitus vücudunuzda bulunan bir problemin semptomudur. Benzetmek gerekirse tinnitus; vücudunuzda bulunan bir problemin imdat çağrısıdır.
Yapılan araştırmalara göre tinnituslu bireylerin %82’sinde işitme kaybı da bulunmaktadır. İşitme kaybı ile tinnitus arasında korelasyon olduğu bilinmektedir. Yani tinnitusunuz işitme kaybına sebep olabilir, işitme kaybınız da tinnitusa sebep olabilir. Aynı zamanda işitme kaybı olduğu için tinnitusunuz ilerleyebilir, tinnitusunuz ilerlediği için işitme kaybınız da ilerleyebilir.
Soruya gelecek olursak; işitme cihazlarının mevcut bir tinnitusu yok etme ihtimali çok düşüktür. Fakat işitme cihazı ile uygulanan tinnitus terapi metodu sayesinde çınlamanın umursanmayacak seviyelere düşürülebilmesinin oranı %88’dir. Tabi ki burada asıl faktör bu terapiyi bilen uygulayıcı bulmaktır. Uzmanlığı tinnitus üzerine olan odyoloğumuz ile tinnitus matching testlerini yaptırabilir, terapi denemesine katılabilirsiniz.
Uzmanlarımıza Ücretsiz Danışın!
İşitme problemine, uzman kadromuz ve dünya çapında kendini kanıtlamış işitme cihazı markalarıyla çözüm üretiyoruz!