fbpx

Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

LATEST NEWS
CONTACTS
Unitron Blu ailesi

En İyi İşitme Cihazı En Pahalı Olan mıdır?

En iyi işitme cihazı, en pahalı olan değildir. En iyi işitme cihazı, sizin ihtiyaçlarınıza ne eksik, ne de fazla olanıdır.

İşitme cihazlarının fiyatları günümüzde geniş bir makas aralığına sahiptir. Alt segment işitme cihazları ile üst segment işitme cihazları arasında 30.000 lira kadar farklar ortaya çıkmaktadır. Peki, en üst kalite işitme cihazı mı almalısınız? Yoksa alt segment bir işitme cihazı size yetecek mi?

İşitme Cihazı Fiyatları ile İlgili Detaylı Bilgi Almak İçin Lütfen Tıklayınız.

İşitme cihazının segmentasyonu belirlenirken, cihazın ne kadar güçlü olduğuna değil, ne kadar konforlu ses iletimi yapabildiğine göre belirlenir. Yani aslında burada önemli birçok madde olsa da, ana etken diyebileceğimiz iki madde bulunmaktadır.

Dikkat: Bu iki madde tek başına bir anlam ifade etmemekle birlikte, kesinlikle iki madde de birlikte değerlendirilerek segmentasyon belirlenmelidir.

  • Konuşmayı Algılama Potansiyeli
  • Kompleks Gürültüye Maruziyet Seviyesi

Konuşmayı Algılama Potansiyeli

Konuşmayı algılama potansiyeliniz; İşitme Cihazı ile yeterli duyum seviyesine ulaştığınızda, kelimelerin ne kadarını doğru algılayabildiğinizdir. Yani; işitme cihazı aldığınızda ve bu cihaz size özel şekilde mükemmel bir biçimde uygulansa dahi konuşmayı algılamanız düşük olabilir. İşte cihaz segmentasyonunda büyük role sahip olan iki etkenden biri budur.

Örneğin;

Konuşmayı algılama skoru %24 olan bir birey olduğunuzu varsayalım. Burada sizin en üst segment işitme cihazı almanız ile alt segment bir işitme cihazı almanız arasında, aradaki fiyat farkına oranla çok daha düşük bir fayda farkı olacaktır. Bu, üst segment işitme cihazının size faydalı olmayacağı anlamına gelmemektedir. Yalnızca aradaki fiyat farkı 30.000 liralara kadar çıkmışken, aradaki fayda farkının (genellikle) %5 – %10 arasında olacağını söylemekteyiz.

Tam tersi olarak düşünecek olursak; Konuşmayı algılama skoru %92 olan bir birey olduğunuzu varsayalım. Bu örnekte ise sizin üst segment işitme cihazı almanız ile en alt segment işitme cihazı almanız arasında çok yüksek fayda farkı ortaya çıkacaktır.

İşitme cihazının kalitesi, sizin konuşmayı algılama potansiyeliniz kadardır. Konuşmayı algılama potansiyeli yüksek olan bir birey, en alt segment işitme cihazı aldığı takdirde kendini potansiyelini tam anlamıyla kullanamayacaktır.

Tam tersine, konuşmayı algılama potansiyeli düşük bir birey ise, en üst segment işitme cihazı alsa dahi bu potansiyelin tamamını kullanamayacaktır.

Kompleks Gürültüye Maruziyet Seviyesi

İşitme Cihazı Fiyatlarını, yani kalite algısını etkileyen en önemli etken, işitme cihazının konuşma seslerini gürültüden ayırt edebilme yeteneğidir.

En alt segment işitme cihazları, kompleks gürültülü ortamlarda konuşmayı size filtrelenmiş şekilde iletememektedir. Haliyle burada ihtiyacınız olan işitme cihazı belirlenirken, yalnızca konuşmayı algılama potansiyelinize değil, sosyal yaşamınıza da dikkat edilmelidir.

Sosyal yaşamı aktif olmayan bir bireyseniz, işitme cihazının fiyatını arttıran ana unsur olan kompleks gürültüleri baskılama yeteneğine çok fazla ihtiyacınız olmayacaktır. Yani evden çıkmayan, 60-70 yaş üzeri bir bireyin en üst segment işitme cihazına çok da fazla ihtiyacı yok diyebiliriz.

Fakat tam tersi, evden çok dışarıda zaman geçiren bir bireyseniz, burada da alt segment işitme cihazlarından çok fazla memnun kalmayacağınızı üzülerek söylemek zorundayız. Unutmayın; Doğal Duyum ile Konforlu Duyum birbirinden çok farklı kavramlardır. Burada önemli olan, sizin hangisine ihtiyaç duyduğunuzdur.

İşitme Cihazı Segmentasyonunu Etkileyen Unsurları Daha Detaylı İncelemek İçin Lütfen Tıklayınız.

Peki, nedir bu En İyi İşitme Cihazı?

En İyi İşitme Cihazı Size En Uygun Olanıdır

Öncelikle neden ” Marka değil, uzman” diyoruz buna değinmek istiyorum. Yaklaşık 6 yıl kadar işitme cihazı üreten bir firmanın Türkiye Eğitim Müdürlüğünü yaptım. En büyük görevim rakip işitme cihazı markalarını analiz edip kendi markalarımın öne çıkan noktasını bulmak ve pazarlama konusunda destek vermekti. Buna ek olarak bayi eğitimleri, üniversite öğrencilerine eğitimler ve en önemlisi ise Ar-Ge kısmında görev alıyordum. Bu sayede ” Marka” algısının aslında hiçbir önem taşımadığına emin oldum.

Rahatlıkla şunu söyleyebilirim ki; hiç ismini duymadığınız marka işitme cihazı kullanan biri, en iyi sandığınız marka cihaz kullanan birinden çok daha memnun olabilir. Ek olarak, tam tersine en çok duyulan markalardan birini kullanan bir birey ise cihazdan hiç memnun kalmayabilir. Hatta, en iyi sandığınız bazı markaların düşük – orta kalite donanım (hoparlör / mikrofon) kullandığına bizzat şahit olmuş biriyim. 

İşte tam olarak bu yüzden her zaman söylüyoruz, marka değil uygulayıcıdır önemli olan. Bilgili ve deneyimli bir uygulayıcı, en kötü bilinen markayla sizi tamamen memnun edebilir. ”Bilgisiz” ama deneyimli bir uygulayıcı ise, en iyi bilinen markalarla uygulama yapıp sizi işitme cihazından soğutabilir. 

Peki, kimdir bu doğru uygulayıcı?

Doğru Uygulayıcı Deneyimli Uygulayıcı Demek Değildir

Yüzlerce kişiye eğitim verdim, yeni mezun odyolog/odyometristlerin 15 yıllık deneyimli kişilerden çok daha iyi uyarlama yaptığına şahit oldum. Yanlış anlaşılmasın, deneyimli kişiler kötü demiyorum, sadece deneyimin tek başına yeterli olmadığını belirtiyorum. 

Tek kıstasınız deneyim olmasın. ” Bu uygulayıcı 10 yıldır işitme cihazı uyguluyor, kesin iyidir” diye düşünmeyin diye uyarıyorum. 

Kendini yenilemeyen, güncel bilgileri kendine entegre edemeyen, hastasına saygısı olmayan kişiler deneyimiyle sizi memnun edemez.

Doğru Uygulayıcı Yalnızca Teorik Bilgisi Olup Hiç Deneyimi Olmayan Kişiler de Değildir

Birkaç örnek vermek isterim; Tinnitus (çınlama) hastasını baz alalım.. Yıllardır birebir uygulamasını yapmama, hatta yüksek lisans tezimi bile bu konu üzerine yapmama rağmen benim tinnitus hastalarım 1,5 saatten önce kliniğimden çıkmayı bırakın testi dahi bitmiyor.. 

Fakat Eğitim Sorumlusu görevimdeyken , hasta işitme merkezinde bile olmamasına rağmen ” Uzaktan bağlantı yapıp şu cihaza tinnitus ayarı yapar mısın ” diyen insanlar gördüm. Bakın hasta yok, test yok, hiçbir şey yok..

Asıl örnek ise pediatrik alanda olacaktır. Teorik olarak bir çocuğun kulak kanalı gelişim aşamalarını bilebilirsiniz, hangi ekipmanı, hangi algoritmayı kullanmanız gerektiğini bilebilirsiniz. Fakat daha önce hiçbir çocuktan kulak izi almadıysanız, işte orada o uygulayıcı sizin çocuğunuz için doğru uygulayıcı değildir. Bunu da kulak izi alınırken çok rahat şekilde fark edebilirsiniz zaten.

Doğru Cihaz Seçimi

Cihaz tiplerini farklı şekilde kategorize edebiliriz, şahsi olarak ben cihaz tiplerini fazlasıyla dallandıranlardanım. BTE , BTE (open) , RIC , CIC – ITC- ITE olarak ayırdığımızda, bu cihaz tiplerinin her markada model model farklı segmentlerde de karşımıza çıktığını düşünürsek, biz uygulayıcıların da biraz daha fazla sorumluluk alması gerekiyor diyebilirim.

Herkes özeldir, her kulak özeldir. Kişiye özel işitme cihazı uyarlaması yapılması zorunludur. Her ne kadar çoğu zaman uygulayıcılar suçlu bulunsa da, bir konuda siz değerli hastalarımızın da hatasını dile getirmek istiyorum. ”Cihaz Görünmesin !”. Siz doktorunuza ‘’o antibiyotik olmaz şunu yaz’’ diyebiliyor musunuz? Fizyoterapistinize ‘’o manevra olmaz şunu daha çok sevdim’’ diyebiliyor musunuz? 

Lütfen bize de ”ama bak şu arkadaş kulak içi kullanıyor, ben de ondan istiyorum ” demeyin.. Zaten Kulak İçi İşitme Cihazı size uygunsa, biz bu cihazı da size seçenekler arasında sunuyoruz (maalesef çoğu kişiye uygun değil).

Kulak akıntınız var ise, yoğun terleyen biriyseniz kesinlikle kulak içi ve RIC cihaz kullanamazsınız. Kullanırsanız, 2-3 ay içinde tamir masraflarına katlanmak zorunda kalırsınız. 

Yanlış uygulayıcıya bir örnek; Kulak akıntınız var veya yoğun terlemeniz var, buna rağmen kulak içi veya RIC cihaz veriliyorsa, bu uygulayıcıdan kaçınız. Bu soruları size sormuyorsa, kaçın. Hem soru sormuyor, hem de otoskop ile kulağınıza bakmadan cihaz deneme kısmına geçiyorsa, koşa koşa kaçın. 

Sadece bunlar değil, alçak frekans kaybınız normal sınırlarda, fakat kulak kanal yapınız dar ise çok geniş ventilasyon (havalandırma kanalı) ihtiyacınız olmasına rağmen, dar kulak kanal yapınızdan dolayı bu ventilasyon açılamaz ve cihazdan hiç memnun kalmazsınız. Yankı- hışırtı – boğuk ses – kendi sesinde yankılanma gibi birçok şikayetle karşılaşırsınız. 

Bu değişkenlere dikkat edin, uygulayıcının bu değişkenleri düşünüp düşünmediğini sorgulayın.

Objektik – Subjektif Testler ile Cihaz Verimini Doğrulamak

İlk cümlem şu olacak; ”sesim nasıl geliyor, iyi mi? O halde tamam” diyip fiyat konuşmaya başlayan uygulayıcıdan koşarak uzaklaşın. 

İşitme cihazları, bakkaldan veya teknoloji marketlerinden satın alabileceğiniz elektronik ürünler değildir. Medikal alanda belki de uyarlaması en zor alandır işitme cihazı uyarlaması. 

Yani ”sesim nasıl geliyor, iyiyse tamam” diyerek yapılan uyarlama, kötüleyip durduğumuz ses yükselticilerden hiçbir fark göstermemektedir. 

İşitme cihazı uyarlamasında biz işitme merkezlerinin zorunlu olarak yapması gereken, hatta ve hatta işitme merkezi açabilmek için zorunlu kılınan bir kısım vardır. O da ” REM Testi ”.

İşitme cihazlarına uyarlama yapılırken, hedef kazancı belirleyen çok fazla değişken vardır. Kişinin kulak kanalı boyu, genişliği, nemliliği, hatta kulak kanalındaki kıvrım derecesi dahi hem cihaz seçimini, hem de uygulanan cihazın hedef kazancını tamamen değiştirmektedir.

Bir işitme merkezinin doğru olup olmadığını anlamanızın en basit yolu REM testi ve diğer doğrulama metodlarından geçiyor. 

İşitme merkezine gitmeden önce REM testini, Serbest Alan Testini, Speech Mapping testini araştırın. Hatta videolarını izleyin. Gittiğiniz işitme merkezinde deneme esnasında bu doğrulama metodlarını yapmıyor olabilirler, siz yine de bu testlerden birini yapmalarını isteyin. Çoğu kişi deneme esnasında bu testlerin çok faydalı olmadığını söyler, fakat emin olun deneme esnasında bile çok faydası olmaktadır.

Kulak Kalıbı ve Akustik Modifikasyonlar

İşitme cihazının belki de en önemli kısmı akustik modifikasyonlardır. İsterseniz en iyi, en üst segment işitme cihazını satın alın, doğru akustik modifikasyon uygulanmazsa aldığınız işitme cihazı sizin için en kötü cihaz olacaktır.

Uygulayıcıya, cihazı satın aldığınız takdirde nasıl bir kalıp veya dome uygulayacağını sorun. Ventilasyon açmıyorsa neden açmadığını sorun, açacaksa neden o kadar açıyorsun diye sorun, open dome ile verecekse neden kalıp yapılmadığını, kapalı dome ile verecekse neden open dome ile vermediğini sorun. 

Kısacası; size yapılacak olan uyarlamanın ayrıntılarını ve bu uyarlamanın neden bu şekilde yapıldığını sorgulayın. Uygulayıcının kendinden emin konuşup konuşmamasından zaten doğru kişi olup olmadığı konusunda da az çok fikir sahibi olacaksınız.

Özetlemek Gerekirse;

Doğru uygulayıcı, adı en az duyulmuş, en kötü sandığınız markayı sizin için en iyi işitme cihazı haline getirebilir.

Yanlış uygulayıcı ise, ismi en çok duyulmuş, en iyi sandığınız markayı sizin için en kötü işitme cihazı haline getirebilir. Sizi işitme cihazından soğutabilir.

İyi – kötü cihaz yoktur, Doğru – Yanlış Uygulayıcı vardır.